Kā, nekļūt par kibernoziedznieku upuriem svētkos.


















Kā mēs visi gaidām tuvojošos svētkus, tos arī gaida interneta vides lielākie ienaidnieki ‘’Hakeri’’ kas gaida katru iespēju iegūt lietotāju konfidenciālo informāciju. Speciālisti atgādina, ka ir pavisam ērti un vienkārši pasūtīt saviem draugiem vai tuviniekiem dāvanas tieši interneta vidē. Bet tik, pat vienkārši jūs varat kļūt pa kibernoziedznieku upuriem. Šeit būs daži padomi, kā izvairīties no blēžiem iegādājoties preces interneta vidē.

  Pats galvenais ir vienmēr ko un no kā jūs pērkat savas preces vai pakalpojumus. Pati mājaslapa, no kuras jūs vēlaties iegādāties saviem tuviniekiem vai draugiem kādu jauku dāvanu uz svētkiem var būt viltota. Būtu pavisam lietderīgi pirms jūs iegādājaties kādu preci vai pakalpojumu internetā, pārbaudīt šīs vietnes kontaktinformāciju un fizisko adresi, ja gadījumā būtu radusies kāda problēma, lai vismaz daļēji zinātu kādu informāciju par vietnes atrašanās vietu. (kaut gan diezgan daudz ir dzirdēti gadījumi, ka gan adrese, gan kontakttālrunis ir pavisam neatbilstošs patiesībai). Bet pats galvenais ir izvairīties no vietnē uznirstošajām reklāmām, it īpaši no tādām, kur tiek prasīts par maksājuma kartes datiem.
  Izmantojiet stipras paroles un regulāri mainiet tās. Vienkāršas paroles ir pavisam vienkārši uzminēt. Lai izvairītos no nepatīkamiem gadījumiem izmantojiet dažādas paroles katrai e-pastam vai sociālajiem tikliem utt. Daudzi domā, ka katrai vietnei labi ir ja uzrāda vienādas paroles, tādēļ, ka vieglāk ir atcerētie, bet tas arī ir liels risks smagāk ciest no kibernoziedzniekiem. Labāk katrai vietnei savu paroli, un ja nepieciešams pierakstiet un glabājiet tās drošā vietā. Vēl kāds ieteikums paroļu izvēlē izmantojiet gan burtus, gan ciparus un dažādus simbolus.
    Pirms karšu datu ievadīšanas pārliecināties, ka jūsu transakcija tiek šifrēta, un jūsu personīgā informācija ir aizsargāta. Ļoti daudzas interneta vietnes izmanto SSL kriptogrāfisko protokolu (drošligzdu slānis) to iespējams pārbaudīt šādi: pārliecinieties, ka jūsu izvēlētā vietne sākas ar ‘’https://’’ un šai vietnei kreisajā vai labajā pusē atrodas slēgtas piekaramās atslēgas simbols.
  Pirkumiem ko veiciet internetā izmantojiet atsevišķu bankas karti. Lietderīgi būtu izmantot atsevišķu maksājuma karti, tikai lai iegādātos preces vai pakalpojumus internetā, tādā veidā jūs samazināt risku sevi lielākā mērā apkrāpt.
 Sekojiet regulāri savam bankas konta stāvoklim, lai laicīgi pamanītu neatbilstības. Pats labākais būtu, ja jūs veiktu savu pirkumu uzskaiti, vienmēr saglabājiet pasūtījuma kopijas, salīdziniet tos ar bankas konta izrakstiem. Un ja jūs pamanāt kaut mazāko nesakritību, nekavējoties informējiet par to savu banku.
  Noteikti instalējiet savam datoram antivīrusu, un atjauniniet savas programmatūras, kas atrodas jūsu datoros. Tas palīdzēs aizsargāt jūsu datoru no vīrusiem un ‘’Trojas zirgiem’’ kas zog svarīgu finanšu informāciju.

Jau vēstījām, ka pagaidām Latvijā izplatās bīstams datorvīruss.

Komentāri (0)  |   Skatīts: 1474x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ